Syrop z cebuli na wzmocnienie organizmu

Choć mogłoby się wydawać, że syrop z cebuli musi być okropny w smaku, w rzeczywistości jest to jedna ze smaczniejszych domowych mikstur. Osoby, które miały okazję pić ją w dzieciństwie, na pewno pamiętają jej słodycz i łagodność. W dawnych czasach niemalże każda mama przygotowywała taki syrop regularnie dla swoich dzieci i całej rodzinie. Leczono nim zarówno typowe przeziębienia, jak i grypę bądź znacznie poważniejsze infekcje gardła. Syrop z cebuli rewelacyjnie radzi sobie także z katarem i kaszlem. Jest totalnie naturalny, więc nie zawiera w sobie substancji, które komukolwiek mogłyby zaszkodzić. Warto przekazywać sobie recepturę na ten wynalazek z pokolenia na pokolenie. Każdy powinien ją poznać. Każdy powinien też ją zastosować, by móc samodzielnie wykonać doskonały naturalny syrop, który stanie się prawdziwym bogactwem witamin (głównie A, B i C) oraz minerałów (przede wszystkim cynku, krzemu, magnezu i fosforu).
Właściwości lecznicze cebuli

Bohaterem cebulowego syropu jest nic innego jak po prostu cebula. To ona gra tu pierwsze skrzypce i to ona jest składnikiem absolutnie najważniejszym. Aby wykonać domowy syrop na przeziębienie, najpierw należy obrać większą ilość cebuli z łupek, a także odciąć z niej nieładne kawałki. Całą resztę warzywa należy potem poszatkować. Oczywiście nie jest to zadanie przyjemne, ale warto trochę się poświęcić i wylać odrobinę łez, by już po kilku tygodniach cieszyć się znacznie lepszym zdrowiem. Poszatkowaną cebulę należy umieścić w dużym i wyparzonym słoiku, a następnie zalać sporą ilością płynnego miodu. Jeżeli okaże się, że miodu jest za dużo, można oczywiście dorzucić jeszcze trochę pociętej cebuli. Następnie naczynie należy mocno zakręcić i odstawić je w bezpieczne miejsce na przynajmniej kilka godzin, a najlepiej całą dobę. Cebula w tym czasie wypuści soki, które wraz z miodem stworzą zdrowotny syrop na przeziębienie. Za sprawą dodatku miodu wbrew pozorom zyskuje on wyraźną słodycz i staje się całkiem smaczny. Nawet dzieciom powinien przypaść do gustu.