Tamaryndowiec. Dziesięć korzyści dla naszego zdrowia.
Tamarynd to owoc znany ze swojego słodko-kwaśnego smaku. Stosowano go na całym świecie, aby nadać potrawom wybuchowy smak i leczyć różnego rodzaju problemy medyczne. Od przynoszenia ulgi w zaparciach do utrzymywania wątroby i serca w bezpiecznym stanie przed chorobami, tamaryndowiec ma wiele zastosowań. Można z nim przygotować gulasze, sosy, a nawet desery.
Tamaryndowiec był używany przez różne cywilizacje od czasów starożytnych. Dla celów kulinarnych i ze względów leczniczych tamaryndowiec zyskał wielką renomę. Drzewo to, rosnące licznie w tropikalnych miejscach, jest obecnie uprawiane na całym świecie. Owoc występuje w strąku, a po otwarciu zawiera lepką miazgę i nasiona.
Poprawia trawienie.
W medycynie indyjskiej tamarynd był stosowany jako środek przeczyszczający, ponieważ zawiera kwas winowy, kwas jabłkowy i potas. Podczas gdy owoce są używane do łagodzenia zaparć, liście są używane do leczenia biegunki, a korzeń i kora są przyjmowane w celu złagodzenia bólu brzucha.
Stabilizuje poziom cukru we krwi.
Nasiona tamaryndowca mogą zawierać odpowiedź dla osób cierpiących na cukrzycę. Stwierdzono, że wyciąg z nasion ma działanie przeciwzapalne. To nie wszystko. Stabilizuje nawet poziom cukru we krwi i odwraca uszkodzenia tkanki trzustki związane z cukrzycą. Ponadto wykazano, że enzym znany jako alfa-amylaza obecny w tamaryndowcu obniża poziom glukozy we krwi.
Pomaga przy odchudzaniu.
Chcesz zrzucić kilka kilogramów? Jedz tamaryndowca! Ma wysoką zawartość błonnika i nie zawiera tłuszczu. W rzeczywistości jedno badanie wykazało, że spożywanie tamaryndowca codziennie pomogło zmniejszyć wagę. Dzieje się tak dlatego, że jest on załadowany flawonoidami i polifenolami. Ponadto tamaryndowiec zawiera kwas hydroksycytrynowy, który zmniejsza apetyt poprzez hamowanie amylazy, enzymu odpowiedzialnego za przekształcanie węglowodanów w tłuszcz.
Zapobiega i leczy chorobę wrzodową.
Choroba wrzodowa to bolesne owrzodzenia, które pojawiają się w żołądku i jelicie cienkim. Ekstrakt z nasion tamaryndowca działa ochronnie na wrzody, dzięki zawartości związków polifenolowych. Te szczególne związki zapobiegają również powstawaniu wrzodów.
Wzmacnia serce.
Okazuje się, że tamaryndowiec to owoc bardzo przyjazny sercu. Flawonoidy obecne w tamaryndowcu obniżają poziom “złego” cholesterolu LDL i podnoszą poziom “dobrego” cholesterolu HDL. Zapobiega również gromadzeniu się trójglicerydów (rodzaj tłuszczu) we krwi. Jego wysoka zawartość potasu sprawia, że jest przydatny przeciwko ciśnieniu krwi.
Wspiera walkę z nowotworem.
Tamaryndowiec jest bogaty w antyoksydanty. W jednym z badań stwierdzono, że wyciąg z nasion tamaryndowca zmniejszył nasilenie ostrej niewydolności nerek i raka nerek dzięki właściwościom antyoksydacyjnym.
Leczy rany.
W różnych częściach świata liście i kora drzewa tamaryndowego są wykorzystywane do leczenia ran ze względu na ich właściwości antyseptyczne i antybakteryjne. W jednym z badań stwierdzono, że wystarczyło 10 dni, aby rany całkowicie się zagoiły dzięki ekstraktowi z nasion tamaryndowca.
Oczyszcza skórę.
Tamaryndowiec jest świetny dla skóry. Udowodniono, że chroni skórę przed uszkodzeniami ultrafioletowymi pochodzącymi ze słońca. Tradycyjne zastosowania tamaryndowca obejmują jego użycie na twarzy i skórze w celu zmniejszenia trądziku lub innych blizn. Zawiera alfa hydroksykwas, który działa jako doskonały środek złuszczający, aby pozbyć się martwych komórek skóry i oczyścić zatkane pory.
Leczy przeziębienia, kaszel i astmę.
Czy masz kaszel, który Ci przeszkadza? Możesz spróbować tamaryndowca. Stwierdzono, że jest skuteczny w leczeniu astmy i kaszlu alergicznego ze względu na swoje właściwości antyhistaminowe. Jest również bogatym źródłem witaminy C, która może wzmocnić układ odpornościowy, aby zapobiec przeziębieniom.
Chroni wątrobę.
Okazuje się, że tamaryndowiec dba również o wątrobę. W jednym z badań stwierdzono, że wątroba uszkodzona przez nadmierne picie alkoholu uległa poprawie dzięki zastosowaniu liści tamaryndowca. Dieta wysokokaloryczna również prowadzi do stłuszczenia wątroby. W innym badaniu stwierdzono, że codzienne spożywanie ekstraktu z tamaryndowca odwraca ten stan.
Czy tamaryndowiec jest bezpieczny dla kobiet w ciąży?
Tak, jest. Tamaryndowiec jest pełen składników odżywczych i błonnika, które są ważne zarówno dla matki, jak i dziecka. Nie ma żadnych skutków ubocznych wynikających z jego spożywania. W rzeczywistości kobiety w ciąży mogą włączyć tamarynd do swojej diety, gdy zmagają się z zaparciami lub poranną chorobą. Ale przed wypróbowaniem czegokolwiek skonsultuj się z lekarzem.