·

Na czym polega dieta śródziemnomorska?

dieta srodziemnomorska

Jest to dieta, do której stosowania nie potrzebujemy wielkich wyrzeczeń. Skonstruowana została, głównie by stosować ją całe życie, a nie do odchudzania. Lecz jeśli będziemy stosować się do jej zasad, a dzienną ilość spożywanych kalorii zmniejszymy do 1200, możemy schudnąć około 4 kilo w ciągu miesiąca.

Dieta śródziemnomorska, ułożona została tak, by poprzez jej stosowanie poprawiało się funkcjonowanie naszego organizmu i nasze samopoczucie. Dodatkowo nie ciężko jest się do niej przyzwyczaić, ponieważ możemy jeść niektóre produkty okazjonalnie, zamiast wcale. 

Główne zasady diety śródziemnomorskiej

Najważniejszą zasadą stosowania diety śródziemnomorskiej jest ograniczenie tłuszczów nasyconych, które powodują odkładanie się tkanki tłuszczowej i zwiększają ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego oraz układu pokarmowego. Drogą analizy, zamiast tłuszczy szkodliwych i niezdrowych – nasyconych, powinniśmy pobierać ich zdrowszą alternatywę, czyli tłuszcze nienasycone.

Często powinniśmy również spożywać produkty zawierające: 

  • Białko
  • Błonnik
  • Witaminę D
  • Jod
  • Selen
  • Antyoksydanty
  • Polifenole

Ważnym aspektem diety śródziemnomorskiej jest aktywność fizyczna, która dodatkowo sprzyja procesowi odchudzania. Również ważną kwestią jest odpowiednia ilość jak i dobra jakość snu. Powinniśmy również unikać nadmiernego stresu, ponieważ jest on bardzo szkodliwy. 

Produktami które są zalecane podczas stosowania diety śródziemnomorskiej są: 

  • ryby: właśnie one zawierają tłuszcze nienasycone
  • ciemne pieczywo: zawiera ono dużo błonnika i potrzebnych minerałów
  • owoce i warzywa: mają w sobie dużą ilość witamin, błonnika, wody i soli mineralnych
  • rośliny strączkowe: są świetnym źródłem białka, ale jeśli się odchudzamy nie powinniśmy spożywać ich w dużej ilości
  • ryż i makaron: źródło błonnika i soli mineralnych, ale również są dosyć kaloryczne
  • orzechy i suszone owoce: zawierają w sobie bardzo dużą ilość potrzebnych witamin, jednak również są wysokokaloryczne
  • wino wytrawne: obniża poziom cholesterolu. Powinniśmy spożywać nie więcej niż jedną szklankę dziennie do głównego posiłku
  • woda: powinniśmy dużo pić, najlepiej wody niegazowanej

Produkty, których powinniśmy unikać podczas stosowania diety śródziemnomorskiej to: 

  • Mięso: oczywiście powinno być ono spożywane, lecz w małych ilościach. W tej kwestii duże znaczenie ma rodzaj mięsa, z naszej diety powinniśmy wykluczyć mięsa czerwone (wołowinę i baraninę), mięso białe tłuste (np. Skóra z kurczaka) oraz tłuste wędliny.
  • Białe pieczywo: powinniśmy zastąpić je pieczywem ciemnym, jest ono o wiele zdrowsze i mniej kaloryczne od pieczywa jasnego.
  • Słodycze: nie powinniśmy spożywać ich ze względu na zawartość tłuszczy nasyconych i cukrów. Dobrą alternatywą do zastąpienia słodyczy są owoce, które w tej diecie są jak najbardziej odpowiednie.

Podczas stosowania diety śródziemnomorskiej nie powinniśmy smażyć posiłków w wysokich temperaturach i nigdy ponownie nie używać tej samej oliwy. Spożycie wszelkiego typu wędlin, nawet chudych, pełnego mleka i tłustych serów ograniczyć do minimum.

Przykładowy dzień z dietą śródziemnomorską

  • Śniadanie – ciemne pieczywo posmarowane pastą z awokado, dodać kilka oliwek i pomidora (ewentualnie można dodać trochę przypraw)
  • II śniadanie – 2-3 brzoskwinie, mała miska dowolnych orzechów (nie fistaszków)
  • Obiad – pieczona pierś z indyka z warzywami: cukinią, papryką, marchewką, dynią lub innymi warzywami, które są akurat w sezonie.
  • Podwieczorek – kawałek ciasta z owocami
  • Kolacja – sałatka z tuńczykiem (można zjeść dodatkowo kromkę ciemnego pieczywa)

Zalety diety śródziemnomorskiej

  • Według badań dieta ta może zapobiegać nowotworom takim jak: rak jelita grubego, rak piersi czy rak trzustki.
  • Dieta śródziemnomorska zapobiega chorobom neurodegeneracyjnym, taki jak choroba Alzheimera i Parkinsona.
  • Pomaga ona zwalczać demencję starczą oraz skutecznie jej zapobiega.
  • Dieta śródziemnomorska zapobiega rozwojowi jednego z czynników ryzyka cukrzycy.

Wady diety śródziemnomorskiej

Analizując tę dietę, nie jest ona jakaś mocno restrykcyjna. Nie zabrania spożywania niektórych produktów wcale, lecz według niej powinniśmy je ograniczyć np. słodycze. Możemy zjeść ciasto raz na jakiś czas, z okazji urodzin czy na czyimś weselu. Ważne jest, aby na co dzień spożywać produkty, które są wskazane przez tą dietę. 

Nie ma ona skutków ubocznych, jeśli stosujemy ją, by poprawić swój stan zdrowia. W przypadku nadwagi, którą chcemy redukować, zanim wybierzemy jakąkolwiek dietę powinniśmy udać się na konsultację do lekarza rodzinnego lub profesjonalnego dietetyka. On pomoże nam w ułożeniu jadłospisu oraz postawi ograniczenia w kwestii spożywania danych produktów.

Co do ograniczeń dla tej diety nie powinny stosować jej kobiety w ciąży oraz kobiety karmiące piersią. Zaś indywidualne preferencje czy schorzenia, powinniśmy dokładnie omówić z lekarzem, by uniknąć, mało prawdopodobnych, ale nadal możliwych skutków ubocznych. 

Podobne wpisy